otrdiena, 2014. gada 11. februāris

Sviesta kēkss ar rozmarīnu

Sviesta kēkss ar rozmarīnu - interesants koncepts, bet smaržīgs un gards gan. Atkal jau esmu gana izlielījies pa soctīkliem, tamdēļ arī publicēju recepti.


275 g mīksta svieta istabas temperatūrā
140g cukura
3 lielas olas
150 g kūku miltu
50g augstākā labuma miltu
1/2 tējk. smalkā sāls
1 tējk. ( strīķēta ) cepamā pulvera
1 tējk. vaniļas cukura
lapiņas no 1 vidēja vai paliela rozmarīna zariņa
4 ēd.k. piena
1-2 ēd.k. rozmarīna cukura ( var aizstāt ar parasto vai brūno cukuru )

Ieslēdz cepeškrāsni un noregulē uz 180 grādiem. Sagatavo kēksa formu:ietauko un izklāj ar cepamo papīru tā, lai ai papīra maliņām vēlāk var izcelt gatavo kēksu no formas. Sajauc kopā miltus, sāli un cepamo pulveri. Smalki sakapā rozmarīna lapiņas. Lielā bļodā ar elektrisko mikseri kārtīgi sakuļ sviestu sviestu ar cukuru ( kādas divas minūtes ), pievieno olas ( vienā reizē vienu ). Uz katru olu, ko pievieno, pieliek pilnu ēdamkaroti miltu maisījuma. Beigās iekuļ vaniļu. Bļodā iesijā atlikušos miltus, maigi iemaisa, iecilā sakapāto rozamarīnu un visbeidzot iemaisa pienu. Iegūst samērā šķidru mīklu. Lej mīklu sagatavotajā formā. Pa virsu uzkaisa rozmarīna cukuru un liek cepeškrāsnī aptuveni uz stundu, līdz iesprausts kociņš nāk laukā sauss un tīrs. Kēksu atstāj atdzist un tikai pēc tam ņem to ārā no formas.

Kūku miltus var pagatavot šādi - no katriem 180 gramiem kviešu miltu noņem 2 strīķētas karotes miltu, to vietā pieberot 2 strīķētas ēdamkarotes kukurūzas cietes.

Šī recepte ir publicēta Dienas Ēdieni 2013.gada 24.aprīļa nummurā , nr  9 ( 66 ).

Manas izmaiņas - zinot kā jātaisa kūku milti, ņemu 200g augstākā labuma miltu, no tiem noņemu 2 ēdamkarotes multi, kuras aizstāju ar 2 ēdamkarotēm kukurūzas cietes.

Tālāk - sviestam klāt pievienoju arī vaniļas cukuru un miltiem paredzēto sāli ( līdz ar to atkrīt prasība pēc smalkās sāls ).

Visu mīklas veidošanas procesu es veicu ar mikseri  - sākot no sviesta sakulšanas ar cukuru līdz pat rozmarīna iemaisīšanai. Ja ir vēlme, tad sakapāto rozmarīnu var sajaukt ar miltu maisījumu.

Gala rezultātā iegūto mīklu par īsti šķidru nesauktu  - drīzāk gan par krēmīgi šķidru.

Izceptais kēks ir smaržīgs un gards - paredzmais dzīves ilgums < 24 stundas.

Visas sastāvdaļas vienuviet.
Sakapātais rozmarīns
Mīkla pirms rozmarīna iejaukšanas
Mīkla jau ar rozmarīnu, mirkli pirms likšanas formā - kā redzams mīkla nav īsti šķidra, 
Mirkli prims cepeškrāsns - pa virsu uzkaisīts rozmarīna cukurs.

Kēkss gatavs - vēl tikai jāatpūšas.



1 komentārs:

  1. Paldies par recepti. Izskatās gana sviestais, lai pamēģinātu tādu uzburt :)

    AtbildētDzēst